Якою буває вода?
За споживчими властивостями вода ділиться на чотири групи:


Питна. Вода має невисоку мінералізацію - до 0,5 г солей на один літр. Використовується як для пиття, так і для приготування їжі.
Столова.  Мінеральна (натуральна) вода придатна для щоденного застосування. Зміст солей в ній не перевищує 1 грама на літр води. На її основі виготовляються прохолодні напої.
Лікувально-столова. Вода містить від 1 до 10 грамів солей на літр води. Вона не придатна для приготування їжі.
Лікувальна. Сама насичена за сольовим складом вода (більше 10 грамів на літр).


За своїм хімічним складом мінеральна вода буває:
- хлоридної
Хлоридні води рекомендуються при хворобах обміну речовин, шлунково-кишкового тракту, жовчних шляхів, печінки, але протипоказані при гіпертонії.
- сульфатної
Сульфатні води п'ють при захворюваннях жовчних шляхів, хронічному гепатиті, цукровому діабеті, ожирінні, проте не рекомендуються дітям і підліткам в період формування кісткового скелета, так як можуть перешкоджати засвоєнню кальцію.
- гідрокарбонатної
Гідрокарбонатні води застосовують для лікування сечокам'яної хвороби, цукрового діабету. Протипоказані вони страждають гастритами.


Що входить до складу газованої води?
Газовану воду в пляшках збагачують двоокисом вуглецю (СО2), який очищає воду від мікробів. Вуглекислий газ також сприяє збільшенню термінів зберігання води і грає роль консерванту. Наявність в напої або воді двоокису вуглецю як консервант відзначається на етикетці кодом Е290.
При з'єднанні вуглекислого газу з водою утворюється вугільна кислота.


Що таке зельтерська і содова вода?
Зельтерська вода - вода, яка була штучно газована. У ній не містяться солі натрію.
Свою назву вода отримала від німецького міста Selters, який був відомий своїми природними джерелами. Вперше зельтерська вода була представлена ​​ще в XIX столітті в якості дешевої альтернативи натуральної газованої мінеральної води.
Содова дуже відрізняється від сельтерской тим, що в неї додають мінеральні компоненти, такі як бікарбонат калію і сульфат калію.